Column

Amersfoorts bier én meer

Het is iedere keer weer mooi om te zien hoe jonge ondernemers een bedrijf starten en dat in toenemende mate onderscheidend en vernieuwend doen. Inderdaad, de wereld verandert snel en starters kiezen niet meer automatisch voor een bancaire financiering. Vaak wordt een combinatie gezocht met crowdfunding. Het is een mooie manier om een financiering te verkrijgen en daarnaast een binding op te bouwen met de toekomstige klant. Marketing en financiering gaan daarbij hand in hand. Ruim voor de zomer kwam ik een mooi lokaal voorbeeld tegen: ik leerde Robert Oosterhuis kennen. Robert komt uit een hecht gezin en is door zijn ouders in de gelegenheid gesteld om een studie op te pakken. Hij koos voor de Hbo-opleiding Rechten en mocht na enkele jaren zijn diploma (bachelor) in ontvangst nemen. Met het diploma op zak bedacht hij dat hij meer van de wereld zou willen zien. Hij had de honger om meer van de wereld te zien.

‘Het tekent de jonge generatie’

Robert begon in Londen aan een gerenommeerde koksopleiding. Na de opleiding volgden werkervaringen in Hotel Berkely in London en het zeer bekende Marcus Restaurant wat al jaren met 2 Michelinsterren is onderscheiden. Terug in Nederland werkte hij onder andere voor De Librije en in Amersfoort voor Restaurant Rauw. Robert staat inmiddels bekend als een uitstekende kok met liefde voor zijn vak waarbij vernieuwing, en vooral de drang naar het onbekende, centraal staat.

De jonge Amersfoortse bierbrouwers Koen, Walter en Wiebe hebben vorig jaar tienduizenden liters bier gebrouwen onder de naam Rock City Beer. Het is ambachtelijk Amersfoorts bier wat op verschillende adressen in de stad verkrijgbaar is. En het Amersfoortse bier valt in de smaak. De verkopen stijgen hard met als gevolg dat er dit jaar weer meer bier wordt gebrouwen.

De bierbrouwers én Robert hebben de handen ineengeslagen. Samen starten zij een crowdfunding en dat bleek een succes. Vanaf begin oktober zijn zij gezamenlijk gevestigd aan de Mijnbouwweg 15 in Amersfoort. Het is de start van Rock City Beerpub. Er wordt bier gebrouwen én er kan genoten worden van een ambachtelijke maaltijd wat is bereid met oude en nieuwe technieken. Traditioneel frisdrank is hier overigens niet te verkrijgen: ook dit wordt zelf geproduceerd waarbij het een uitdaging is om de juiste ingrediënten te vinden. Niet makkelijk, maar alles om onderscheidend te zijn. Het tekent de jonge generatie. Ik wens hen een mooie toekomst toe!

Proost!

Arie Lengkeek, Rabobank Amersfoort Eemland