Interview

Niks moet, maar alles kan bij Moeke Nijkerk

Steeds meer gehoord in Nijkerk en omgeving: ‘Ik zit even bij Moeke’. Sinds eind maart is Moeke Nijkerk geopend in de voormalige Gasterij van De Roode Schuur en dat blijft bepaald niet onopgemerkt. Niks moet, maar alles kan er. Waartoe dat leidt? Gezelligheid!

Hartje zomer, de mussen vallen nog net niet van het dak. Bij Moeke aan de Oude Barneveldseweg zoeken gasten verkoeling op het schaduwrijke terras. IJskoud drankje erbij, niet te veel inspanning.
Lekker luieren. Om hen heen het groen van de landelijke omgeving. Het oog wil immers ook wat. Een variëteit aan gasten is vandaag neergeploft bij Moeke Nijkerk. Ondernemers die lunchen, families die borrelen, grootmoeder met haar kleindochter, toeristen die waarschijnlijk verblijven bij Hotel De Roode Schuur, dat nog altijd gevestigd is in het naastgelegen pand. Voor iedereen is er plek bij Moeke.

Jezelf zijn
Het is precies zoals bedrijfsleider Jaap de Kort en salescoördinator Jenneke Groeneveld het voor ogen hebben. ‘Of jij nu met je colbertje aan bij ons binnenkomt of in je korte broek, dat maakt voor ons niet uit. Moeke is er voor iedereen. Voor de hotelgast, de zakelijke gast, de Nijkerker en de dagjesmensen van buitenaf. Iedereen is welkom en iedereen behandelen we hetzelfde. We gaan ons niet anders voordoen, maar blijven onszelf. Zoals we ook hopen dat gasten hier lekker zichzelf kunnen zijn.’

‘Bij Moeke moet het beste excuus zijn om even niet thuis te zijn’

Thuis voelen. Daar gaat het om bij Moeke. Groeneveld: ‘Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, je kunt altijd bij ons terecht. Niks moet, alles kan. Als jij om zes uur ’s avonds binnenkomt voor een kop soep, prima! We gaan je niet vragen: kom je uitgebreid dineren? Nee, we zeggen: fijn dat je er bent, ga lekker zitten en kijk maar wat je doet. We zijn een grandcafé waar je kunt koffie drinken, lunchen, borrelen, dineren, een feestje kunt geven, noem het maar op. Heel ongedwongen en laagdrempelig. Wat je ook
komt doen bij ons, wij zorgen goed voor je.’

De herkenbare menukaart vol lekkers draagt bij aan die beleving. ‘Verwacht geen haute cuisine. Wij serveren liever een eenvoudiger gerecht dat herkenbaar is. Elke gast moet bij een blik op onze kaart vier gerechten kunnen aanwijzen waarvan hij of zij zegt: da’s lekker! Om de creativiteit erin te houden hebben we een soep van de dag, een chef ’s special, wisselende burgertips en maken de koks zogenaamde ‘proefwerkjes’ als voorgerecht en werken we met thema’s.”

Succesconcept
Tel dat allemaal bij elkaar op en ziedaar het succesconcept achter Moeke, dat sinds enkele jaren op verschillende plekken in het land opduikt. Het grandcafé heeft inmiddels vestigingen in Breda, Delft, Rhenen, Enschede en sinds eind maart dus ook in Nijkerk. Eigenaar Meyer Beheer, een horecavastgoed- en exploitatiebedrijf,  zag kansen in de overname van restaurant Meadows, beter bekend als het horecagedeelte van De Roode Schuur.

De Kort: ‘Dit is natuurlijk een prachtige, centraal gelegen horecalocatie en ook nog omgeven door groen. Je kunt er gratis parkeren en we zitten naast hotel De Roode Schuur. We versterken elkaar. In een maand tijd hebben we het hele restaurantgedeelte omgebouwd en uitgebreid tot grandcafé. Van vloer tot plafond: alles is vernieuwd. Net als de bar, de toiletten, de buitenbar en een deel van het terras. We zijn erg blij met het resultaat en de reacties van onze gasten zijn heel positief.’

De zes zalen in allerlei soorten en maten, waaronder een ‘dansclub’, zijn uitermate geschikt voor zowel zakelijke als particuliere bijeenkomsten, van feesten tot vergaderingen. De capaciteit: van 2 tot ruim 200 personen. Op de planning staat nog de verbouwing van de twee kleinste zalen. De Kort: ‘Dat wordt hét verlengstuk van ons grandcafé waar je in kleinere groepen kunt dineren of bijeenkomsten als workshops en lezingen kunt geven. We trekken daarin de stijl van Moeke door.’

Moeke staat voor de gezelligheid die je bij je oma ervaart. ‘Moeke’ betekent ‘grootmoeder’ in Brabant. Groeneveld: ‘Daar mag ook altijd alles, toch? Bij Moeke moet het beste excuus zijn om even niet thuis te zijn. Je hebt je paraplu laten staan, je hond wilde een rondje lopen of je had gewoon geen zin om te koken…’

Themadagen
Die gezelligheid ervaart de gast ook tijdens themadagen, die het team van Moeke regelmatig organiseert, zoals een oesterdag, een gin & tonic-avond, een nachosweekend en een Weizenmaand.
‘Laatst hielden we met accountants- en advieskantoor KDO een haringparty. Dat was voor veel  ondernemers de eerste kennismaking met Moeke. Het werd super ontvangen. Dat maakt ons grandcafé zo sterk: je zit hier goed met je zakenrelatie én met je gezin.’

Moeke is een succesverhaal. ‘Elke zaak die we zijn gestart, is enorm in omzet gegroeid. Dat is de kracht van no-nonsense horeca, waar het niet gaat om van alles aan de gast te verkopen. Er wordt gewoon goed voor je gezorgd en je kiest zelf voor dat gebakje of speciaalbiertje. Dat is onze overtuiging: als we goed
voor onze gasten en medewerkers zijn, dan komt die omzet vanzelf. Daarnaast hebben we als vanzelfsprekend de focus op kwaliteit en gastvrijheid. We zijn een eigen opleidingsprogramma gestart zodat al onze medewerkers dezelfde gastvrijheidstrainingen krijgen. Dat is ook het voordeel van een groot bedrijf met meerdere vestigingen. Er zit veel achter waardoor we onze processen goed kunnen stroomlijnen. Ook dát is Moeke.’