Column

Papierwerk:

Stapelgek worden we zo langzamerhand van al dat papierwerk. We moeten oppassen niet meer tijd te besteden aan het vullen van de archieven van banken, verzekeraars en overheden, dan dat we meters maken met onze handel. UBO formulieren voor banken en verzekeraars, LEI formulieren voor de bank, jaarlijkse huurdersformulieren voor de Gemeente, opdrachtformulieren voor onze accountant, CRS formulieren die de bank duidelijkheid geven in FFI’s, FATCA, IGA en nog in heel veel meer. Alles moet op papier want we mogen vooral geen fouten maken. Banken spelen een hoofdrol in deze Champions League van de archiefvulling. Altijd onder het mom van wet- en regelgeving door Brussel. Men vergeet er standaard bij te vermelden dat banken mede-veroorzaker zijn van deze waanzin.

Meer en meer besef ik dat ondernemen tegenwoordig voor een te groot deel bestaat uit bibliotheken aanleggen, risico mijden, indekken, dossiers van alle stakeholders vullen… Of deze papiertrein nog te stoppen is, betwijfel ik oprecht. Er is geen bank in Nederland die meer doet voor de omgeving van haar klanten dan de RABO bank. RABO ondersteunt, sponsort, helpt en initieert. Hierover wilde ik graag uitgebreid schrijven maar toen ik RABO verzocht om mij hierbij te helpen kreeg ik het volgende antwoord:

“Via onze lokale website kunt u de gevraagde informatie opvragen door te klikken op: ‘Onze  maatschappelijke impact’ “ en “Met het oog op de vorige publicatie, zou ik het waarderen als wij de tekst voor publicatie op juistheden mogen controleren”. Hoezo persvrijheid?

Waarschijnlijk uit chagrijn over mijn vorige columns was de afdeling Communicatie niet bereid me te helpen deze lichtpuntjes uitgebreid over het voetlicht te brengen. Vandaar deze letterlijke tekst van de RABO website:

“Als lokale sponsor is de Rabobank nauw verbonden met een groot aantal verenigingen, stichtingen en clubs in de regio Amersfoort Eemland. Wij ondersteunen verenigingen op het gebied van sport en cultuur. Verenigingen met ambitie! Niet vanaf de zijlijn maar samen met hen. Omdat wij begrijpen,
dat verenigingen van ongekend belang zijn voor de toekomst. Ze versterken de samenleving en zorgen voor sociale samenhang”.

RABO Amersfoort Jazz, Dorpsfeest Hoogland en het Amersfoorts
Jeugdorkest (A.J.O.) zijn hiervan geweldige voorbeelden.

Emil Scheerder, drankengroothandelaar, muzikant, zorgondernemer, mede-initiator van diverse maatschappelijke ondernemingen (First Class, de Onthaasting, F.A.C.A. et cetera), commissaris en bestuurder van diverse culturele instellingen.