Column

Wisseling van de wacht

Een van de spannendste momenten in de levenscyclus van een bedrijf is een wisseling van de wacht. Vernieuwing en continuïteit in balans, bestaand vertrouwen koesteren en nieuwe ambassadeurs vinden. VBC ervaart dit op dit moment in de praktijk en daarmee leren we nog beter te opereren als dienstverlener. Een spannend proces.

In het vorige nummer van Ondernamen las u dat VBC-naamgever Aart Veldhuizen per september met pensioen is. Zijn protocol is overgenomen door Demis van Lierop, die dit voorjaar als partner bij VBC toetrad. Eerder al nam ik de functie van Aart over als managing partner.

Als kantoor ervaren we dus iets waarmee we zakelijke opdrachtgevers en ondernemende families dagelijks begeleiden als adviseur: een nieuwe generatie aan het stuur. De overgang vindt plaats terwijl ook een andere transformatie plaatsvindt: van allround kantoor naar een duidelijke focus op de advies- en transactiepraktijk in al zijn facetten. En ook daarin zijn we niet uniek want elk modern bedrijf moet voortdurend schakelen en veranderen om bij te blijven.

‘Die combinatie van ‘oud en nieuw’ wérkt en dat dragen we graag over op onze cliënten’

Nu is continuïteitsbewaking natuurlijk ingebakken in het notarismétier, dus in operationele zin is het business as usual. Maar in ondernemerschap delen we de uitdagingen die oude familiebedrijven elke twee, drie decennia doormaken en jonge start ups misschien wel elk jaar. Elke fase in het bestaan van een onderneming vraagt andere vaardigheden en focus. Dat vraagt méér dan een goede juridische structurering, het is een uitdaging die de essentie van een bedrijf betreft. Leuk en kansrijk, maar ook een forse uitdaging.

VBC heeft een traditie die meer dan honderd jaar teruggaat. In die tijd zijn een sterke bedrijfscultuur en operationele processen gegroeid. Vanuit onze kantoren in Amersfoort en Amsterdam begeleiden we veel jonge bedrijven die hun kracht vinden in het ontbreken van traditie. Market disruptors of op z’n minst bovengemiddeld innoverende organisaties. Die combinatie van ‘oud en nieuw’ wérkt en dat dragen we graag over op onze cliënten.