Column

Een positief 2019

We hebben in Amersfoort een nieuwe wethouder van cultuur, mevrouw Fatma Koser Kaya. Ze was eerder tweede kamerlid en wethouder voor D66 in Wassenaar. Sinds juni van dit jaar is zij wethouder in Amersfoort. Bij de eerste kennismaking stelde zij de vraag:

Wat heb je meegekregen van je ouders?

Een vraag die aanzet tot nadenken. Uiteraard komen woorden als normen en waarden direct naar boven. Eigenlijk vormen alle woorden die in mij opkwamen het volgende: Streef er naar altijd een goed mens te zijn. De tien geboden vanuit het geloof vormen voor mij daarbij een rode draad. Van huis uit ben ik gelovig opgevoed. Mijn vader komt uit Dalfsen, bij Zwolle, en op de boerderij was het gewoon elke zondag naar de kerk te gaan. Toen hij naar Den Haag verhuisde veranderde dat langzaamaan. Mijn ouders merkten dat geloven in de stad toch anders is dan geloven op het platteland. ‘Geloven zit in je hart’, zei mijn vader. Ik vroeg hem wat dat dan betekent. Hij zei: ‘Zorg ervoor dat je een goed mens bent.’

Het geloof speelt niet meer zo’n grote rol in mijn leven, maar die gedachte heb ik wel meegenomen en voor mezelf omgezet naar een soort missie . Die draag ik uit in mijn dagelijks handelen. En het is een gedachte die ik wil meegeven aan mijn omgeving en mijn kinderen. Blijf altijd dicht bij jezelf, volg en vertrouw je gevoel. Wees trouw en loyaal en help anderen binnen je mogelijkheden. Sta positief in het leven en geniet vooral van de kleine dingen in het leven.

In de afgelopen twee jaren heb ik in mijn periode van ziek zijn ervaren dat vooral positief zijn ongelooflijk belangrijk is. Zelf positief zijn en onder alle omstandigheden te blijven, dat geeft niet alleen kracht voor jezelf en maar ook voor je omgeving. Straal het uit! Zonder positief te denken was ik zeker niet zo goed en minder snel hersteld.

We sluiten 2018 af en staan op de drempel van 2019. Vaak een periode waarin we allerlei goede voornemens bedenken. Laten we het nieuwe jaar ingaan met in elk geval één goed voornemen.

Ik wens iedereen een Positief 2019!

Harold Warmelink, Flint