Interview

Golfinterview Marc Nieuwland | Newasco De Hoop

‘Als je allemaal dezelfde droom hebt, is er veel mogelijk’

Elk kwartaal gaat OnderNamen de golfbaan op met een ondernemer uit de regio. 9 holes, 9 vragen. Dat leidt vaak tot bijzondere, persoonlijke gesprekken. Deze keer maken we een ronde met Marc Nieuwland, directeur van de innovatieve en groeiende Amersfoortse wasserij Newasco De Hoop. Een openhartig onderhoud – met nieuwtjes! – op een fraaie herfstochtend bij De Hoge Kleij in Leusden. Ondertussen weet Nieuwland ze ook nog goed te raken. ‘Dit moeten we vaker doen!’

hole 1
Ben je een fanatieke golfer?
‘Best wel. Ik heb altijd gevoetbald bij AFC Quick 1890, maar op een gegeven moment kom je op een leeftijd dat je zegt: nu is het klaar. Ik heb ook slechte knieën, dat werd een belemmering. Geldt ook voor tennissen, wat ik lang gedaan heb. Negen jaar geleden ben ik begonnen met golfen. Het leuke ervan is dat het mooi aansluit bij het ondernemerschap. Je komt voor uitdagingen te staan. Je kunt dingen willen, maar wat is haalbaar? Daarnaast: je speelt tegen jezelf en kunt niemand anders de schuld geven als het fout gaat. Je komt jezelf tegen. En dat op heel mooie plekken. Kijk maar om je heen. Lekker lang buiten zijn is ook fijn. Even het hoofd leegmaken, een soort reset. Dat heb ik af en toe nodig. Anders blijft het malen. Mijn handicap? Precies 20.0. Wel aardig inderdaad, maar alles is relatief natuurlijk. Mijn vrouw zit op 16,6. Ik vroeg haar eens mee en nu is ze fanatieker dan ikzelf. Al uit zich dat wel anders op de golfbaan. Ik wil elke actie kunnen beredeneren. Als het fout gaat, wil ik weten waarom. Ik ben een perfectionist, het kan altijd beter. Mijn vrouw is rustiger, doet het op gevoel. Zij zegt: laat het los, vergeet die bal, op naar de volgende. Goede training voor me.’

hole 2
Wat is je favoriete club?
‘De keuze voor clubs bevestigen vaak je karakter. Mannen zitten meestal vol adrenaline en willen het liefst 300 meter ver slaan. Voor de meesten van ons is dat echter niet weggelegd. 180 meter is ook al heel ver. De club moet het werk doen, je moet je verstand uitschakelen en de rust bewaren. Daarom hou ik van de ijzer 7: een stabiele, betrouwbare club met een redelijke afstand. En ook de putter is een favoriet. Ik vind putten leuk, dat hele precieze. De puntjes op de i zetten.’

hole 3
Newasco is een echt familiebedrijf. Met jouw zoon is zelfs de vijfde generatie al actief! Wat doet dat met jou?
‘Dat maakt me trots natuurlijk. Mijn zoon, 28 nu, is onderaan begonnen en inmiddels bedrijfsleider. Toen ik in 1984 begon waren het twee kleine bedrijven met ieder rond de 20 medewerkers. Nu zijn het er 150. Die situaties zijn niet met elkaar te vergelijken. Daarom geven we hem de rust en de tijd om alles te leren. En zo zijn er nog heel veel meer families actief binnen onze onderneming. Broers, zussen, zoons, dochters, neven, nichten. We zijn inderdaad een echt familiebedrijf. We zorgen voor elkaar, helpen elkaar. Of je nu zakelijk of privé ergens tegenaan loopt. De deur staat altijd open. Dat geldt voor al onze medewerkers. We zijn eerlijk, open, transparant, verbindend en verrassend, dit zijn onze kernwaarden. Dat hebben we vier jaar geleden vastgelegd toen we nadachten over onze nieuwe branding. Je kunt dat wel mooi opschrijven, maar het is pas waardevol als medewerkers en klanten dat ook zo ervaren. En dat gebeurt. Mensen voelen: dit is ook hún bedrijf. Iedereen straalt dat uit, of het nu een chauffeur of telefoniste is. Dat is het allermooiste, dat je dat met z’n allen voor elkaar krijgt.’

hole 4
Wat is jouw levensmotto?
‘Je hebt altijd een keuze! Soms zitten dingen tegen. En je hebt niet altijd invloed op datgene wat je overkomt. De vraag is: hoe ga je ermee om? De bal ligt nu in het gras. Wat ga ik ermee doen? Ik kies nu voor rustig opleggen. Ik zie een mooie overeenkomst met ondernemen. Ook dan kom je hindernissen tegen. Je kunt de slachtofferrol aannemen of je kunt je schouders eronder zetten. Aan jou de keuze. Jij bepaalt. Hoe ikzelf met tegenslagen omga? Ik zie nooit beren op de weg. Denk altijd in kansen, uitdagingen en oplossingen. Ik ben de optimist. Als de klant een probleem heeft, zeg ik: kom maar op! Die instelling moet je hebben als ondernemer, want anders hou je het niet lang vol. Er zijn altijd wel problemen of uitdagingen. Je moet flexibel zijn, jezelf snel kunnen aanpassen en weer door.’

hole 5
Newasco is continu in ontwikkeling. Waar komt die drang vandaan en waar staan jullie nu?
‘Dat is een natuurlijke drang. Continu evolueren, nieuwe oplossingen bedenken. En er is ook vraag naar vanuit de markt. We zijn veel actief binnen de zorg. In die sector bestaat een tekort aan personeel. Nieuwe oplossingen zijn dan nodig. Neem de RFID-chip Newid die we vier jaar geleden op de markt hebben gebracht, waarmee we persoonsgebonden was labelen en kunnen volgen. Of onze mobiele linnenkamer, waarmee we de gehele textielverzorging uit handen nemen. Met Newasco voor Thuis bieden we de wasserette en stomerij aan huis voor mensen die niet meer in staat zijn dit zelf te doen. Binnenkort komt er hiervoor een app, met onder andere de digitale linnenkast. We onderscheiden ons door te innoveren. En we maken ons streven naar partnerships waar door echt bij klanten te kijken wat hun vraagstukken zijn. Het is mooi om te zien dat we vier jaar geleden gestart zijn met dat proces, in een flow terechtkwamen en dat we op dit moment echt hard groeien. Hoe gaaf is het als klanten en leveranciers bij dat succes willen horen en je ambassadeurs zijn! De waardering van mensen en bedrijven waarvoor je het doet is het allermooiste. Gevolg is wel dat we uit ons jasje gegroeid zijn op onze huidige locatie. De droom is nu nieuwbouw op een andere plek in Amersfoort. De gesprekken met financierders en de gemeente lopen. Begin 2019 moeten we een keuze gemaakt hebben. Een fantastisch proces dat ook weer nieuwe energie geeft.’

hole 6
We kennen je ook als een maatschappelijk betrokken ondernemer. Wat zijn daarin je drijfveren?
‘Ook dat is iets natuurlijks. Dat sociale aspect zit in de genen. Ik was 17 toen ik al in de jeugdcommissie van de voetbalvereniging zat. Ik heb altijd mijn verantwoordelijkheid willen nemen. Het voorzitterschap van de VAB is daar ook een voorbeeld van. Vaak kan ik ook geen nee zeggen. Ik heb dat laatst een paar keer moeten doen. Dat voelt dan vervelend, maar je kunt niet alles doen. Maar als een school belt voor stageplekken of een rondleiding bij ons bedrijf: altijd ‘ja’. Hebben we oude dekbedden of kleding over? Dan gaan die naar Motiva Straatadvocaten. Het voelt gewoon goed om te helpen. We zijn onderdeel van de maatschappij, vormen met z’n allen Amersfoort, dus help elkaar. Daarnaast: links of rechts krijg je altijd positiviteit terug.’

hole 7
Je hebt bijgedragen aan het recent verschenen boek ‘Grote mensen pesten niet’, voortgekomen uit een Changelab-leergang van Matchpoint. Wat hoop je dat het losmaakt?
‘Je stapt met acht mensen die je niet of nauwelijks kent in een learning journey en ineens is er een boek, hoe tof is dat? Het is een fantastisch resultaat van een geweldige reis, mede dankzij drukker Wilco en de ontwerpers van Coco Bookmedia. Er zijn al 800 van de 2000 exemplaren ver kocht. De droom is dat het de steen in de vijver is. Dat bedrijven en hun medewerkers zich bewust worden wat voor impact pesten heeft op iemands leven. Hoe lang mensen dat met zich meedragen. Met het boek vol ervaringsverhalen vragen we: realiseer je je dat? En welke rol speel jij? Kijk je toe of help je? En wie help je dan? De ultieme droom is dat het boek pesterijen wegneemt.’

hole 8
En wat is jouw ultieme droom met Newasco?
‘Over zes jaar bestaan we 125 jaar. Ik hoop dat we dat op een fantastische manier kunnen vieren in ons nieuwe pand. Het mooie is: als je allemaal dezelfde droom hebt en ervoor gaat, merk je dat er heel veel mogelijk is. We hebben het intern over Newasco 6.0. We willen naar de zesde generatie toe, toekomstbestendig zijn. We praten niet alleen over nieuwe huisvestiging, maar ook over robotisering en duurzaamheid. Een fantastisch proces.’

hole 9
Tot slot, de uitsmijter! Vertel ons eens iets wat nog niemand van Marc Nieuwland wist.
‘Hierover heb ik nagedacht. Ik ben altijd een open boek, zeg wat ik denk en doe zoals ik ben. Maar, dacht ik, zoals ik nu ben is wel een groeiproces geweest. Ik was heel verlegen en bescheiden. Ik weet nog hoe ik als pabo-student voor de klas stond voor te lezen, met mijn gezicht verscholen achter een boek. En nu? Gisteravond stond ik tijdens een VAB-bijeenkomst nog voor honderd man te spreken. Vind ik nog leuk ook. Natuurlijk ben ik nog weleens gespannen, maar door het veel te doen neem je het vertrouwen mee en weet je ermee om te gaan. Als je die uitdagingen niet zoekt in je leven, blijf je altijd maar in zo’n grijze modus hangen. Ik wil juist vooruit. Altijd leren, inspireren en motiveren.’