Column

‘Help, ik ben verslaafd!’

We brengen gemiddeld zo’n 1-4 uur per dag door op onze smartphone. Op een heel mensenleven bekeken is dat al gauw zo’n 10 jaar!!! Na slapen de meest tijdverslindende bezigheid (bron: www.mavenpublishing.nl/boeken/superverslavend/).

Onze digitale consumptie is de afgelopen jaren alsmaar toegenomen en de negatieve (sociale) effecten daarvan worden steeds zichtbaarder: overprikkeling, moeite met langere tijd concentreren, kwalitatief minder goed sociaal contact, het gevoel de hele tijd “aan” te staan, minder geluksgevoel, etc.

Naast de enorme economische schade die deze gedragsverslaving* tot gevolg heeft en nog zal hebben (denk voornamelijk aan burn-out en overspannenheidsklachten) zijn we niet gewoon verplicht aan onszelf én de toekomstige generaties hier echt iets structureels aan te gaan doen?

Ik daag je uit de app “Moment” (of een andere vergelijkbare app) te installeren op je telefoon en de komende periode bij te houden hoe groot jouw eigen digitale consumptie is. Ik heb dat onlangs gedaan en schrik van de uitkomst.

Maar niet getreurd, want iedere verandering begint met bewustwording gevolgd door moed en kracht. Tijd zal het leren of ik die moed en kracht heb om een echte verandering op dit vlak in mijn leven (en daarmee die van mijn kinderen) teweeg te brengen. Verander je mee?

*Gedragsverslaving is een sterke gehechtheid aan een ervaring die (op de lange termijn) schadelijk is en waar je moeilijk zonder kan (bron:https://www.mavenpublishing.nl/boeken/superverslavend/)

Casper Jones, VBC Notarissen