Column

Mijn palet als ondernemer

Nederigheid/bescheidenheid
Het specialisme van een ondernemer is zijn generalisme. Naast persoonlijke eigenschappen als eerlijk, moedig, zorgvuldig, consequent, inspirerend en creatief zijn; doortastendheid, guts en vastberadenheid hebben, leiderschap skills en wat al niet meer zijn nederigheid en bescheidenheid karaktertrekken die je als ondernemer hard nodig hebt. Het maakt je als ondernemer completer en het helpt je in een aantal gevallen geweldig bij het vinden van een oplossing.
• Zeg eens op een goed moment tegen een goede klant; “Wij zijn er trots op jou als klant te hebben”. Dat gaat zeker helpen.
• Als je in de verdediging komt bijvoorbeeld bij een betalingsachterstand bij een crediteur (dat overkomt ons allemaal) dan past een nederige houding. Wat we in de praktijk vaak zien is dat de wanbetaler zich gaat ergeren aan de kredietbeheerder. “Ik ben toch een goede klant. Ze zijn nog nooit een cent aan mij tekort gekomen. Wat een zeikerd die vent. Ik wil geen telefoontjes of aanmaningen meer van je…” Deze argumenten leiden tot niets tenslotte ben jij de wanbetaler. Jij dient dus de regisseur van de oplossing te zijn. Hoe anders had het gelopen als je op tijd een voorstel had gedaan aan jouw leverancier, zo van “Ik zit de komende maanden even moeilijk mag ik…”. Je had hiermee de oplossing al in huis gehad. Belangrijk is dat je een concreet voorstel doet dus niet van “Eind van de maand heb ik waarschijnlijk de meeste achterstanden weggewerkt” Dat is te vaag. Oude gezegden gelden ook hier weer: “Steek de hand in eigen boezem” en “Don’t shoot the messenger”!!!
• Je ziet nog wel eens op netwerkborrels de “groten” elkaar opzoeken en neerbuigend over de “kleintjes” doen. Hartstikke fout, ooit was je zelf klein en door de economie, fouten of pech kun je ook weer klein worden. Veel beter is om een “kleine” bewust aandacht te geven. Dat is goed voor beide partijen.

Dit is mijn laatste column voor OnderNamen. Met veel plezier heb ik, nu alweer 2,5 jaar, mijn columns geschreven. Mijn ziek zijn, mijn vele verblijf in het buitenland en omdat ik vind dat er een nieuwe generatie schrijvers een kans moeten krijgen, maken dat ik het schrijversstokje graag overdraag aan mijn opvolger. Ik wil Danny en zijn team hartelijk danken voor de kans om mijn ervaringen met allerhande ondernemerszaken over het voetlicht te mogen brengen. Per slot van rekening is het zijn van columnist een eervolle en gewilde klus.

Emil Scheerder