Interview

Robbertjan Mercuur slaapt dankzij samenwerking op de Rolls-Royce onder de bedden

‘De eerste keer op een Hästens was alsof ik zweefde’

Waar een beetje dagdromen toe kan leiden. Op een bed van het Zweedse topmerk Hästens slapen, dat leek Robbertjan Mercuur wel wat. Hij trok de stoute schoenen aan, stapte de Hästens-vestiging aan de Limburgsestraat 13a in Amersfoort binnen en stelde een samenwerking voor. En nu ontwaakt Mercuur dagelijks op de Rolls-Royce onder de bedden. ‘Toen ik de eerste keer ging liggen, voelde het alsof ik zweefde.’

Een ondernemer moet fit en fris voor de dag komen. Elke ochtend weer. En dus is een goede nachtrust essentieel. Een goed bed draagt daaraan bij. Vraag maar aan Robbertjan Mercuur, eigenaar van Mercuur’s Catering & Events en ‘t Bloemendaeltje. Sinds een jaar slaapt hij op een Hästens, wereldwijd de absolute top in beddenland.

‘Ik kan je zeggen: dat bevalt meer dan prima’, vertelt hij midden in de Amersfoortse Hästens-store, omringd door bedden die de bezoeker verleidelijk uitnodigen om erop neer te ploffen. ‘Als ondernemer in de catering en de horeca sta ik veel en is het fysiek hard werken. Dan is een goed bed geen overbodige luxe. Sterker nog, eigenlijk een noodzaak. Ik had een tijd lang rugklachten, maar sinds ik op een Hästens slaap, is dat probleem helemaal opgelost.’

Dan, lachend: ‘Het nadeel is dat ik er een beetje lui van word. Ik wil er ’s avonds eerder in en er ’s ochtends eigenlijk niet meer uit. Het slaapcomfort is echt fantastisch. Toen ik de eerste keer ging liggen, zei ik tegen mijn vriendin: het voelt alsof ik zweef.’ Esther Glerum, manager van de Hästens-vestigingen in Amersfoort en Utrecht, hoort het lachend aan. ‘Dat is het bekende wolkjesgevoel. Je ervaart geen drukpunten. Een Hästens-bed vormt zich helemaal naar jouw lichaam.’

Stevige handdruk
Ruim een jaar geleden gaven Esther en Robbertjan elkaar een stevige handdruk. Het betekende de start van een mooie samenwerking tussen Hästens en Mercuur’s Catering & Events. Robbertjan was even daarvoor de Amersfoortse vestiging binnengelopen. ‘In OnderNamen had ik gelezen dat Hästens in december van dat jaar een vestiging in Utrecht zou openen. Het was altijd al een droom om in zo’n bed te slapen. Dus ik dacht: kunnen we elkaar niet vinden in een samenwerking?’

Zo geschiedde. Robbertjan en zijn team verzorgden de drankjes tijdens de officiële opening van de Hästens-vestiging in Utrecht. Ook leveren ze relatiegeschenken en kerstpakketten voor alle winkelformules van ondernemer Hessel Lubbers: drie Auping-vestigingen, twee Hästens-vestigingen en één Morgana-vestiging. ‘Daar zijn we heel blij mee’, zegt Esther. ‘Het is een win-winsituatie. Robbertjan slaapt in een heerlijk bed en wij genieten van kwaliteitscatering. Mercuur’s is natuurlijk een mooie naam in deze regio. We matchen ook nog eens goed: we zijn allebei actief in het hogere segment.’

Oog voor detail
Robbertjan knikt instemmend. ‘Wij zijn ook nog actief in het middensegment. We verzorgen catering met oog voor detail. Een broodje kaas is nooit zomaar een broodje kaas, maar altijd net even anders.’ Esther: ‘Ook wij zijn selectief in wat we onze klanten aanbieden. Onze bedden worden met de hand gemaakt in een fabriek in Zweden en bestaan uit compleet natuurlijke materialen, zoals paardenhaar, vlas, katoen, wol en mohair – haar van de angorageit. Dat in combinatie met een heel goede techniek die al 167 jaar bestaat, ‘ademt’ het bed en voelt het heel snel behaaglijk aan qua temperatuur. Als ik er ’s avonds in stap, is het binnen een paar seconden warm.’

Ook Robbertjan zou niet anders meer willen. Zeker nu niet: het is primetime voor Mercuur’s Catering & Events en ’t Bloemendaeltje. ‘Goed voor de omzet, voor de nachtrust wat minder. Dan komt het goed uit dat ik op een Hästens slaap. Het is vlammen nu. De hele maand zit vol met kerstborrels en –diners van bedrijven, waarvoor we de catering verzorgen. Dan doen we ook nog de relatiegeschenken en kerstpakketten. In ’t Bloemendaeltje verzorgen we kleinere bijeenkomsten, van kookclubjes tot familiediners. Ook dat zit de hele maand vol. En vervolgens hebben we nog de kerstbestellijsten voor particulieren, die hun bestellingen komen afhalen bij ons in de winkel. Het is op alle fronten druk.’

Nieuw pand, nieuwe lunchroom
Er is ook nog nieuws te melden: Mercuur’s Catering & Events verhuist in mei van de Leusderweg naar Isselt, waar een bestaand pand in de komende maanden compleet opgeknapt wordt. ‘We gaan van driehonderd naar twaalfhonderd vierkante meter’, vertelt Robbertjan. ‘Daar waren we echt aan toe. We kunnen veel straks veel fijner werken. Naast een ruime productiekeuken en een kantoor krijgen we een lunchroom. Je kunt daar vanaf september een broodje komen eten, afhalen of laten bezorgen. Een mooie aanvulling op wat we al doen en een natuurlijke volgende stap in ons bestaan. Geeft heel veel energie.’

En anders heeft hij altijd zijn Hästens-bed nog om op bij te tanken. ‘Een wereld van verschil in vergelijking met mijn vorige bed. Het is een grote uitgave natuurlijk, maar als je omrekent hoeveel uur je erop ligt, is het die investering zeker waard. Ik kan het iedereen aanraden.’ Esther glimlacht. ‘Onze droom is om zoveel mogelijk mensen de beste nachtrust te bieden. Robbertjan is daar een mooi voorbeeld van.’