Interview

Samen met ‘Shark’ toewerken naar een gezonde leefstijl

Oud-judoka Shareen Richardson stort zich op activiteiten en vitaliteitscoach

Na een succesvolle topsportcarrière als judoka stort Shareen Richardson (34) zich nu minstens zo fanatiek op haar activiteiten als vitaliteitscoach. Onder de naam Shark Fit & Vitaal begeleidt ze particulieren en medewerkers van bedrijven naar een gezonde leefstijl. Ondertussen is ze ook weer op de mat te bewonderen; recent veroverde ze goud op het WK judo voor veteranen in Mexico.

Natuurlijk was de euforie daar. Het gevoel van winnen went nooit, ook niet voor de dame die zich in haar professionele loopbaan vijf keer tot Nederlands kampioen kroonde. Een gouden medaille in ontvangst nemen evenmin, ook al was het bij de veteranen. Maar hoe mooi het ook was, daar in Cancun, het is niet zeker of de topprestatie een vervolg krijgt.

Zelf spreekt Shareen, bijnaam ‘Shark’, dan ook liever niet van een comeback. ‘Dan klinkt het net of het zeker is dat ik straks weer meedoe aan een toernooi.’ En dat is geen uitgemaakte zaak, benadrukt ze. ‘Kijk, de passie is nooit weggeweest. Ik volg het nog steeds. Kijk graag naar mijn oud-teamgenoten in de selecties. Ik word nog met open armen ontvangen. En dat ik nu wereldkampioen ben geworden bij de veteranen, met relatief weinig training, betekent dat alles wat ik vroeger gedaan heb nog steeds in mijn lichaam zit. Ik ben het nog niet verleerd. Bij de veteranen is het natuurlijk gemoedelijker, minder druk. Het is interessant, maar ik weet het echt nog niet. Ik ga er begin 2019 rustig over nadenken. De maximale leeftijd bij de veteranen is 79, dus ik kan dit in principe nog heel lang doen, haha.’

Meer energie
Welke keuze ze ook maakt, haar nieuwe professionele toekomstpad is wel duidelijk. Sinds anderhalf jaar is Shareen vitaliteitscoach. Toen werd Shark Fit & Vitaal geboren. ‘De eerste jaren nadat ik in 2012 stopte met judo werkte ik veilig in loondienst. Op kantoor, als wagenparkbeheerster. Met plezier gedaan, maar de drang om voor mezelf te beginnen als vitaliteitscoach werd sterker. Interesse voor beweging en voeding heb ik altijd al gehad. Met meer kennis op het gebied van voeding, had ik in mijn actieve judocarrière zoveel meer energie in mijn lichaam kunnen hebben. Mijn lichaam krijgt nu pas de aandacht die het verdient. Nu ik die kennis heb wil ik andere mensen motiveren en helpen een gezonde levensstijl te bereiken.’

Bij Shark Fit & Vitaal ligt de focus op de driehoek voeding, beweging en ontspanning. Shareen, die diverse opleidingen en cursussen volgde, geeft voedingsadvies op maat. Ook stelt ze sport- en bewegingsschema’s samen of gaat ze als personal trainer actief één-op-één met een klant aan de slag. Ter ontspanning, tenslotte, geeft ze voornamelijk stoelmassages en ademhalingsoefeningen.

      

Juiste mindset

‘Ik sta open voor iedereen’, vertelt Shareen. ‘Uiteraard voor mensen met overgewicht, maar ook als je het gewoon zat bent hoe je je voelt, ben je meer dan welkom. Te weinig energie kun je met voeding, beweging en ontspanning positief beïnvloeden. Alles begint met de juiste mindset. We brengen vervolgens in kaart hoe je energieniveau is, wat je eetpatroon is, hoeveel je beweegt, wat je aan ontspanning doet. En dan is het aan mij om richting te bepalen en gaan we aan de slag. In het begin zien we we elkaar meestal tweewekelijks, maar dat bouwen we af. Uiteindelijk wil ik mijn klanten niet meer zien. Dat bedoel ik positief. Ze hebben dan het punt bereikt dat ze blij zijn met zichzelf en er zelfstandig aan kunnen blijven werken.’ Ook voor het bedrijfsleven kan Shark Fit & Vitaal veel betekenen. Shareen ervaart een steeds grotere aandacht bij organisaties voor de vitaliteit van hun medewerkers, al is er nog een wereld te winnen. Daar draagt ze graag aan bij. ‘Een vitale medewerker heeft meer plezier in zijn werk en is productiever. Werkgever, klant, de medewerker zelf: iedereen is daarbij gebaat.’

Vitaliteitscheck
Shark Fit & Vitaal biedt bedrijven een breed dienstenpakket. Dat varieert van een vitaliteitscheck onder medewerkers tot voorlichting, en van sporttrainingen tot stoelmassages. Shareen: ‘Zeker ontspanning wordt in het bedrijfsleven nog vaak vergeten. Dat onderdeel pak ik er juist bij. Waar zit jouw rust? Een stoelmassage is een goede manier om het hoofd leeg te maken. Dan heb je meer energie voor betere prestaties. Uit de vitaliteitschecks kunnen bijvoorbeeld individuele programma’s voortkomen voor medewerkers die hieraan behoefte hebben. Ik geef ook groepstrainingen. Dat is ook gelijk een leuke vorm van teambuilding. Het meeste doe ik allemaal bij de bedrijven op locatie.’

Waarom kiezen bedrijven voor de aanpak van ‘Shark’? ‘Mensen voelen zich snel vertrouwd bij me. Dat is de basis. Daarnaast is mijn topsportervaring natuurlijk mooi meegenomen. Ik ben nu ruim een jaar onderweg en het bevalt goed. Heel gaaf om met mensen bezig te zijn en hun veranderingen te zien. Sturen ze me bijvoorbeeld een foto van een aanrecht vol groentes. Super! Het hoeft ook niet heel snel te gaan. In kleine stapjes probeer ik mensen terug te brengen naar hoe ze zich ooit hebben gevoeld.’

Maar wel in de kenmerkende ‘Shark-stijl’. ‘Die bijnaam kreeg ik op de middelbare school. En later noemde iedereen binnen judo me zo. Mensen hebben nog weleens moeite om mijn naam uit te spreken. ‘Shark’ is pakkend. En een haai grijpt zich ook vast in dingen, dus het is een goede metafoor voor wat ik doe.’